Контраст
Шрифт
Україна єдина #UAРАЗОМ

Увага! Просимо дотримуватися протиепідемічних заходів щодо запобігання захворювання на коронавірус.

29.09.2023

Всесвітній день отоларинголога

До органів, що відповідають за ці функції, слід ставитися максимально уважно. І в цьому нам допомагають ларінгооторінологи – ЛОРи, як звикли ми їх називати, або «вухо-горло-ніс». Дійсно, вони спеціалізуються на захворюваннях цих людських органів, а також на патологіях голови та шиї.

 Отоларингологія почала формуватися в окрему науку в середині XVIII ст., коли анатомію та фізіологію вух, носа та горла було вже достеменно вивчено. Тоді ж були розроблені спеціальні інструменти для дослідження цих органів. Перші згадки про запальні захворювання у верхніх дихальних шляхах та органах слуху були зафіксовані ще у Стародавньому Єгипті та Греції. Про важливість ЛОР-органів в житті людини свідчить той факт, що в Давньому Єгипті був окремий лікар, який лікував тільки ніс фараона. Єгиптяни вважали, що всі хвороби і злі думки входять в тіло саме через ніс. До середини XIX століття лікування вушних хвороб відносилося до хірургії, а захворювання верхніх дихальних шляхів до терапії. Засновником української оториноларингології вважають професора Київського університету                     М. М. Волковича.

 Про отоларингологів зазвичай згадують наприкінці осені та початку зими, у період ослабленого імунітету, коли підвищується ризик застуди із усіма її наслідками – хворим горлом та закладеним носом.

 Сьогодні на благо здоров’я пацієнтів в ДУ «ТМО МВС України по Чернівецькій області» працює ЛОР-лікар вищої кваліфікаційної категорії Костюк Олександр Якович. Фахівець з багаторічним досвідом роботи в отоларингології, він надає високотехнологічну медичну допомогу за всіма основними напрямки спеціальності.

 Вітаємо наших колег-оториноларингологів з їхнім професійним святом !

(с) 2024

Запис до лікаря