Контраст
Шрифт
Україна єдина #UAРАЗОМ

Увага! Просимо дотримуватися протиепідемічних заходів щодо запобігання захворювання на коронавірус.

06.03.2023

Всесвітній день боротьби з глаукомою

Сучасна медицина вкрай розвинута та перспективна, але навіть зараз залишаються хвороби, які є перешкодою для всього людства. Глаукома – одна з них. За даними Всесвітньої Організації Охорони Здоров’я (ВООЗ) більше 5 млн. людей втратили зір внаслідок глаукоми, що становить 13,5% від усіх випадків сліпоти в світі. Саме вона займає перше місце серед усіх патологій, які ведуть до повної втрати зору.

Глаукома - хронічна ішемічна нейропатія, що характеризується постійним або періодичним підвищенням внутрішньо-очного тиску з наступним розвитком типових дефектів поля зору, зниженням гостроти зору і атрофією зорового нерва. В людському оці постійно циркулює спеціальна рідина, і в ряді випадків, вона не може вільно виходити. Коли рідини накопичується занадто багато, вона тисне на камеру ока і на зоровий нерв. Це призводить до поступової його атрофії. Якщо зоровий нерв зовсім пошкоджений, він не передає сигнали до мозку, і людина перестає бачити. Глаукома буває закритокутовою та відкритокутовою в залежності від анатомічної будови кута передньої камери ока.

Розвиток глаукоми веде до незворотного процесу повної втрати зору. Спочатку починає погіршуватися периферичний зір. Потім зміни відбуваються у всьому полі зору. Але, незважаючи на прогноз, глаукома – не привід для відчаю та паніки. Раннє виявлення і своєчасне лікування глаукоми дозволяє зберегти зір протягом тривалого часу. Пошкодження нерва і втрату зору при глаукомі неможливо зупинити, але існують методи лікування, які дозволяють уповільнити або зупинити прогресування захворювання. Лікування може зробити внутрішньо-очний тиск нормальним і запобігти або зупинити подальше пошкодження нерва і розвиток сліпоти. Хворим необхідно проходити курси лікування, спрямованого на поліпшення кровопостачання зорового нерву, його захист. Дуже небезпечним є те, що при нормалізації внутрішньо-очного тиску пацієнти часто призупиняють застосування рекомендованих препаратів, змінюють режим лікування без узгодження з лікарем. А це призводить до ще більшого прогресування глаукоми та прискорення зниження зору. Необхідно обов’язково дотримуватися графіка лікування і не пропускати жодного дня. Тільки при відповідальному підході можна уникнути виникнення захворювання, тим самим зберегти зір і високий рівень зорових функцій.

ПРОФІЛАКТИКА ГЛАУКОМИ!

Якщо Ваш вік більше 40 років - регулярно проходьте медичні огляди в офтальмолога із вимірюванням внутрішньо-очного тиску та перевіркою очного дна 2 рази на рік. При появі неприємних відчуттів в оці (почуття розпирання, особливо в ранкові години, відчуття болю в області надбрів'я, появи періодичного затуманення зору або райдужних кіл при погляді на джерело світла) негайно звертайтеся до офтальмолога для позачергового огляду. Якщо у члена сім'ї виявлена глаукома або діагноз був встановлений у кого-небудь з найближчих родичів - необхідне періодичне обстеження всіх членів сім'ї, не дотримуючись вікових критеріїв.

Пам’ятайте про ваш зір та дбайте про нього постійно, а не лише 6 березня!

(с) 2024

Запис до лікаря