Контраст
Шрифт
Україна єдина #UAРАЗОМ

Увага! Просимо дотримуватися протиепідемічних заходів щодо запобігання захворювання на коронавірус.

14.11.2022

Всесвітній день боротьби з діабетом

Щорічно 14 листопада відзначається Всесвітній день боротьби з діабетом. Він був введений в 1991 році Міжнародною діабетичною федерацією і Всесвітньою організацією охорони здоров’я. Дата обрана в знак визнання заслуг одного із відкривачів інсуліну Фредеріка Бантинга, який народився 14 листопада 1891 року.
Цукровий діабет входить в тріаду захворювань, які найчастіше приводять до інвалідності та смерті ( атеросклероз, рак, цукровий діабет). Цукровий діабет збільшує смертність в 2-3 рази та скорочує тривалість життя. В усьому світі більше 200 млн. людей хворі на діабет. В Україні зареєстровано 1 млн. 400 тисяч осіб хворих на діабет, з них близько 190 тис. пацієнтів є інсулінозалежні. В ДУ «ТМО МВС України по Чернівецькій області» станом на 03.10.2022р.на диспансерному обліку перебуває 90 хворих на цукровий діабет, із них 4 є інсулінозалежні.
Цукровий діабет (ЦД)— це ендокринне захворювання, що характеризується хронічним підвищенням рівня цукру в крові внаслідок абсолютного, або відносного дефіциту інсуліну. Захворювання призводить до порушення всіх видів обміну речовин, ураження судин (серця, очей, нирок), нервової системи, а також інших органів і систем.
Розрізняють:
1.Інсулінозалежний діабет (ЦД 1 типу).
2.Інсулінонезалежний діабет (ЦД 2 типу).
3.Вторинний (або симптоматичний) цукровий діабет.
4.Діабет вагітних.
 Основною причиною цукрового діабету 1 типу є аутоімунний процес, обумовлений збоєм імунної системи, при якому в організмі виробляються антитіла проти клітин підшлункової залози, що руйнують їх. Головним фактором, що провокує виникнення діабету 1 типу, є вірусна інфекція (краснуха, вітряна віспа, гепатит, епідемічний паротит і т. д.) на тлі генетичної схильності до цього захворювання.
Причинами вторинного (симптоматичного) діабету можуть бути: захворювання підшлункової залози; захворювання ендокринної системи (порушення обміну речовин, розлад харчування); спадкова схильність; вплив ліків чи хімічних речовин і т. д.
Симптоми цукрового діабету: 
- спрага (хворі можуть випивати 3-5 л і більше рідини на добу);
- прискорене сечовипускання (як вдень, так і вночі);
- сухість у роті;
- загальна та м’язова слабкість;
- підвищений апетит;
- свербіж шкіри (особливо в області геніталій у жінок);
- сонливість, підвищена стомлюваність;
- погано загоюються рани;
- різке схуднення у хворих з цукровим діабетом 1 типу;
- ожиріння у хворих з цукровим діабетом 2 типу.
Для діагностики цукрового діабету виконують наступні дослідження:
-аналіз крові на глюкозу: натще визначають вміст глюкози в капілярній крові (кров з пальця);
-проба на толерантність до глюкози: натщесерце беруть близько 75 г глюкози, розчиненої в 1-1,5 склянках води, потім визначають концентрацію глюкози в крові через 0.5 та 2 години;
-аналіз сечі на глюкозу і кетонові тіла: виявлення кетонових тіл і глюкози підтверджує діагноз діабету;
-визначення глікозильованого гемоглобіну;
-визначення інсуліну і С-пептиду в крові: при першому типі цукрового діабету кількість інсуліну і С-пептиду значно знижується, а при другому типі можливі значення в межах норми.
Лікування цукрового діабету включає: 
–спеціальну дієту:-необхідно виключити цукор, спиртні напої, сиропи, тістечка, печиво, солодкі фрукти. Їжу потрібно приймати невеликими порціями, краще 4-5 разів на день;
–щоденне застосування інсуліну (інсулінотерапія)- необхідно хворим на цукровий діабет першого типу та при прогресуванні діабету другого типу;      –застосування таблетованих препаратів, що сприяють зниженню рівня цукру в крові.
Ускладнення цукрового діабету: 
- серцево-судинні захворювання (атеросклероз судин, ішемічна хвороба серця, інфаркт міокарда);
- атеросклероз периферичних артерій, у тому числі артерій нижніх кінцівок; мікроангіопатія (ураження дрібних судин) нижніх кінцівок; діабетична ретинопатія (зниження зору);
- нейропатія (зниження чутливості, сухість і лущення шкірних покривів, біль і судоми в кінцівках);
- нефропатія (виділення з сечею білка, порушення функцій нирок);
- діабетична стопа -захворювання стоп (виразки, гнійно-некротичні процеси) на тлі ураження периферичних нервів, судин, шкіри, м’яких тканин;
- різні інфекційні ускладнення (часті гнійничкові ураження шкіри, грибки нігтів);
- коми (діабетична, гіперосмолярна, гіпоглікемічна).

Для попередження розвитку ускладнень цукрового діабету необхідно постійне лікування і ретельний контроль рівня цукру в крові! Хворі на цукровий діабет обов’язково повинні перебувати на обліку у лікаря-ендокринолога за місцем проживання!
У нашому місті ОКУ « Чернівецький обласний ендокринологічний центр» знаходиться по вул. Юрія Федьковича 50. Пройти тест на рівень цукру можна на базі найближчого медзакладу. Також кожен охочий може пройти доказовий онлайн-тест на визначення індивідуального ризику цукрового діабету 2 типу diabetes.phc.org.ua – як самостійно, так і під час прийому у свого сімейного лікаря. Цей тест є частиною Уніфікованого клінічного протоколу первинної та вторинної (спеціалізованої) медичної допомоги «Цукровий діабет 2 типу», затвердженого Наказом МОЗ №1118, а отже його може використати у медичній практиці будь-який лікар. Ті ж, у кого цукровий діабет підтвердився, можуть отримати необхідне лікування. «Кожна особа, яка потребує медичної допомоги, незалежно від того, чи має укладену декларацію, чи ні, може звернутись до сімейного лікаря в найближчий медичний заклад та отримати рецепт на необхідні ліки від цукрового діабету через програму « Доступні ліки»
Пам’ятайте, що ваш лікар може детально проконсультувати щодо ризиків, пов’язаних із цукровим діабетом, а також, за потреби, призначити додаткові аналізи для діагностики та поділитись порадами щодо профілактики.
Самоконтроль і точне виконання рекомендацій лікаря дозволять уникнути, або значно уповільнити розвиток ускладнень захворювання!

Тест на ризик цукрового діабету

(с) 2024

Запис до лікаря