Контраст
Шрифт
Україна єдина #UAРАЗОМ

Увага! Просимо дотримуватися протиепідемічних заходів щодо запобігання захворювання на коронавірус.

11.11.2022

День офтальмолога

Кожен рік 11 листопада в Україні відмічають День офтальмолога. 
За даними ВОЗ на сьогоднішній день в світі налічується близько 45 млн. незрячих людей, «левину» долю яких можна було б попередити.
 Офтальмолог (окуліст) - лікар, який спеціалзується на лікуванні, діагностиці та профілактиці очних хвороб. На первинний прийом до офтальмолога потрібно записатися, якщо ви помітили у себе чи у своїх близьких такі симптоми:
-почервоніння очей;
-сльозотеча;
-біль в оці, або навколо нього;
-почервоніння та набряк повік;
-порушення координації;
-втрата гостроти зору;
-світлобоязнь;
-«мурашки» перед очима;
-викривлення зображення;
-відчуття розпирання в оці.
Дана симптоматика може вказувати на початковий прояв тієї чи іншої патології очей. Щоб запобігти розвитку ускладнень, потрібно своєчасно консультуватися у лікаря-офтальмолога. Підставою для звернення до офтальмолога з ціллю профілактики є:
- вік осіб старше 40 років;
- професії певних категорій ( поліцейські, лікарі, педагоги, водії, тощо);
- особи, що володіють вогнепальною зброєю.
На первинному прийомі лікар-офтальмолог збирає у пацієнта скарги на момент огляду та анамнез захворювання, перевіряє гостроту зору за допомогою всім відомої «таблиці Сівцева». Після цього проводиться візуальний огляд, та огляд за допомогою щілинної лампи (апарат для біомікроскопії ока).
За необхідністю додатково проводить: офтальмоскопію (дослідження очного дна, що включає в себе: обстеження сітківки та її судин, зорового нерва, судинну оболонку) та тонометрію (вимірювання внутрішньоочного тиску пальпаторно та аплікаційно, використовуючи циліндричні тягарці Філатова-Кальфа).
Для уточнення діагнозу проводяться додаткові лабораторні та інструментальні методи обстеження, консультації інших спеціалістів, адже проблеми із зором можуть виникати через супутні захворювання такі як:
- цукровий діабет;
- артеріальна гіпертензія;
- травми головного мозку;
- авітамінози та інші.
Пам’ятайте! Рання діагностика та виявлення проблеми може зберегти ваш зір, не вдаючись до оперативної корекції зору. Професіоналізм та досвід наших спеціалістів є гарантією вашого здоров’я.
 В ДУ «ТМО МВС України по Чернівецькій області» завжди готова вам допомогти наша офтальмологиня Пауш Маріанна Анатоліївна.

 

(с) 2024

Запис до лікаря